Zoeken
  • Esther van Son

Helpt massage bij pijnbestrijding?


In mijn eigen praktijk merk ik dat massage een effectieve behandelmethode kan zijn. Met name als er restanten zijn van oude blessures (zoals verlittekening van spierweefsel of resten van een bloeduitstorting die op de huid niet meer zichtbaar zijn). De spier voelt dan als onderhuids aan als 'bobbelig'. Behandeling met dry needling voor pijnbestrijding heeft dan geen effect. Na een paar massagebehandelingen treden er al voelbare veranderingen op in het onderhuidse weefsel, en ook de client merkt veranderingen zoals verbeterde kracht en minder pijn. Ik pas massage als behandeling dan ook regelmatig toe.

Toch is er weinig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van massage als therapie, en niet alle fysiotherapeuten passen massage toe als interventie.

Uit een recent onderzoek naar de werking van massage voor pijnbestrijding is​

gebleken dat massage een acceptabele behandelmethode kan zijn, omdat dat bij een groot aantal proefpersonen een pijndempend effect is waargenomen. Men denkt daarbij ook dat ontspannende werking van massage ook andere aspecten van de gezondheid positief beïnvloedt, als een placebo-effect. Denk hierbij aan stress-reductie.

Toch is het bewijs voor massage als therapie zwak in vergelijking met andere therapieën. "We kunnen niet zeggen dat massage beter is dan andere vormen van therapie, maar er zijn aanwijzingen dat wél masseren beter is dan niets doen" aldus Dr. Wayne Jonas van het Samueli Instituut in Alexandria, Virginia.

Massage van het spierweefsel kan worden ervaren als ontspannend en pijnverlichtend, maar houdt ook rekening met napijn en tijdelijk vermindering van spierkracht ná de behandeling.

BRON: bit.ly/27RCyrG en bit.ly/27RCw33 Pain Medicine, online 10 mei 2016.


33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven