Zoeken
  • Esther van Son

Met kniepijn naar de Kwik Fit?


Kniepijn is een veel voorkomende klacht bij hardlopers en veelal het gevolg van overbelasting van het kniegewricht. In termen van fysiotherapie spreken we van ‘anterieure kniepijn’. Dit is een containerbegrip voor meerdere knieklachten, waaronder ook de beruchte Runners Knee. Herkenbare symptomen voor lopers met kniepijn zijn een ongemakkelijk en pijnlijk gevoel achter, onder en aan beide zijden van het kniegewricht. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart aan de voorzijde van je knie, daar waar de knieschijf zit. Deze pijn kan optreden tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld wanneer je van een helling naar beneden loopt. Maar ook in rust kan er plotseling pijn optreden, bijvoorbeeld bij het opstaan van een stoel na een tijdlang te hebben gezeten.

Belangrijk is om te begrijpen hoe deze pijn ontstaat. De knie is een scharniergewricht, en de spieren en banden om en in de knie zorgen voor stabiliteit bij het buigen en strekken. Tijdens deze bewegingen wordt de stabiliteit beïnvloedt door bewegingen van de heup en de enkel. Zijn deze bewegingen kwalitatief onvoldoende, dan ga je op den duur problemen ervaren.

Één voorbeeld: Ik zie regelmatig lopers waarbij de enkels bij het ‘landen’ een naar binnen gedraaide stand aanneemt. De enkel ‘zwikt’ als het ware naar binnen bij iedere stap (overpronatie). Dit zorgt voor extra spanning op de spieren rondom de knie die ervoor moeten zorgen dat het buigen en strekken ‘uitgelijnd’ blijft. Vergelijk dit mechanisme met autobanden: slecht uitgelijnde banden zorgen voor meer weerstand tijdens het rijden, en daardoor voor slijtage van schokdempers en wiellagers. Een bezoekje aan de garage ‘fixt’ dit probleem in no-time. In de knie zijn het kraakbeen en de menisci aan slijtage onderhevig. Hier is echter geen quick fix voorhanden....

Wat te doen als je kniepijn ervaart?

De Kwik-Fit kan je helaas niet helpen maar krachttraining wel! Goede oefeningen zijn het versterken van bil- en heupspieren en spieren rondom het enkelgewricht. Dit zorgt ervoor dat de druk in en rondom de knie verminderd tijdens het lopen. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw beenspieren telkens goed rekt na het sporten. Mocht je vragen hebben: bij Fysiotherapie Jonkerbos kunnen we jou adviseren met de juiste oefeningen waardoor je weer pijnvrij kan hardlopen.

Succes met trainen!

Esther van Son


10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven