Zoeken
  • Esther van Son

Wat is Mobilizing Awareness®?


“Je ligt in een comfortabele positie op de behandeltafel, met je heup en knie aan één zijde gebogen. We vragen je om rustig uit te ademen, en vervolgens om dit been te bewegen, tegen de hand van de therapeut. Je spieren reageren direct op deze lichte weerstand. Misschien merk je dan ook dat de spieren in je schouders zomaar gaan aanspannen. Je schouderspieren ‘overcompenseren’. Waarom span je deze spieren als je alleen één been rustig hoeft te bewegen? Het kan ook dat het niet lukt om je been in de gevraagde richting te bewegen zonder extra kracht te zetten vanuit je heup of je voet.”

Bovenstaande is slechts één voorbeeld, want eigenlijk kunnen alle regio's in ons lichaam dit soort patronen laten zien. Verstoorde bewegingspatronen van ons lichaam kunnen al jaren aanwezig zijn. Soms worden ze ervaren als (chronische) pijnklachten of juist als spierzwakte. Oorzaken kunnen liggen in een blessure, een operatieve ingreep, een trauma, overbelasting of een ingesleten, verkeerde lichaamshouding. De redenen zijn niet zo belangrijk. Wél belangrijk is dat we die spieren die overbelast zijn (of juist verzwakt), weer aanleren om op een ‘natuurlijke’ manier te bewegen.

De theorie

Mobilizing Awareness® is een moderne behandelmethode, ontwikkeld door Dhr. Servaas Mes en gebaseerd op o.a. Hanna Somatics, Feldenkrais en de Alexandertechniek. Ons lichaam beweegt in natuurlijke patronen die zijn opgeslagen in de hersengebieden die onze motoriek aansturen. Deze bewegingspatronen kunnen we door verschillende oorzaken ‘vergeten’ zijn. Met Mobilizing Awareness® worden deze neurale paden weer wakker gemaakt.

In gewoon Nederlands: Je hersenen en je spieren zijn in staat om (ook na lange tijd) opnieuw te leren om gezond en zo optimaal mogelijk te bewegen.

Maar hoe dan?

· Door middel van rustige, door de therapeut begeleide bewegingen (pandiculations) herstelt je lichaamsgevoel. Je leert de juiste spier op het juiste moment te gebruiken, en op een ontspannen manier.

· Door middel van een set van bewegingsoefeningen (Daily Cat Stretch) worden de natuurlijke bewegingspatronen (zoals ieder jong kind ooit heeft geleerd) weer mogelijk.

· Door meer bewustzijn van je bewegingspatronen ervaar je tevens meer bewustzijn op andere aspecten in het dagelijks leven.

Wat is Mobilizing Awareness niet?

Tovenarij of kwakzalverij. Maar soms voelt het wel zo omdat het wonderbaarlijk snel werkt! Het is ook geen Yoga of Pilates, maar de oefeningen herstellen de soepelheid en coördinatie van je lichaam. Het is geen Mindfulness, maar je leert wel weer om in het ‘hier en nu’ te bewegen en oude, niet-efficiënte bewegingspatronen los te laten.

Geïnteresseerd geraakt?

Ik heb de opleiding Mobilizing Awareness® op niveau 4 bij het Nederlands Paramedisch Instituut, en al veel mooie resultaten gezien bij mijn cliënten! Voel je vrij om contact op te nemen voor meer informatie! Jonkerbosfysio@gmail.com of 06-43581497.

Esther van Son


33 keer bekeken0 reacties